Kalafiorowe kotleciki

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To moje ulubione danie. Kalafiory mogę jeść codziennie, więc kiedy w sezonie są duże i tanie, często robię te kotlety.

Składniki:

  • ● kalafior
    ● jajko
    ● 2 cebule
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 2-3 łyżki keczupu
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1/2 szkl. płatków kukurydzianych
    ● olej
    ● 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafiorowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy
    i podsmażamy na maśle. Kalafiora
    myjemy, dzielimy na różyczki,
    gotujemy w lekko osolonej
    wodzie i odcedzamy.
    Następnie studzimy i rozgniatamy
    widelcem. Wbijamy jajko,
    dodajemy cebulę, bułkę tartą i keczup. Doprawiamy
    solą
    i pieprzem, mieszamy. Formujemy
    małe kotlety.
  • 2. Płatki kukurydziane rozgniatamy
    w woreczku foliowym,
    obtaczamy kotleciki. Smażymy
    na oleju na złoty kolor.

Porady

Kotleciki smakują i na ciepło, i na zimno. Można je podawać ze smażonymi ziemniakami oraz maślanką lub kefirem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować