Kalarepki faszerowane w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

W sezonie na kalarepkę robię często . Raz w sosie koperkowym , raz w pomidorowym

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże kalarepki
    10 dag mięsa mielonego
    5 dag ugotowanego na pół miękko ryżu( 1 torebka )
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżki masła
    2 łyżeczki mąki
    2 łyżki usiekanego koperku
    1 kostka bulionu drobiowego Knorra( lub inna przyprawa do sosów )
    ½ szklanki słodkiej śmietanki
    przecier pomidorowy 30% ( ok. 7-10 dag )
    sól
    szczypta cukru
    pieprz mielony
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalarepki faszerowane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Dodać przecier pomidorowy . Zagotować . Doprawić sos do smaku solą i cukrem .

Porady

Podawać kalarepki z młodymi ziemniakami z wody lub same w sosie . Ja robiąc takie kalarepki szykuję jednocześnie dwa obiady .Przygotowuję farsz z podwójnej porcji ( 25 dag mięsa, 10 dag ryżu, 1 cebula ).Połową nadziewam kalarepki , a z połowy robię pulpeciki .Gotuję je razem z faszerowanymi kalarepkami i podaję z kalarepką( to co zostało wydrążone) z marchewką .Nic się nie marnuje – oszczędzam czas i mam gotowy drugi obiad .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować