1.Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, dodaję cukier i po jednym żółtku- mieszam bardzo delikatnie.
Dodaję stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam szpatułką.
Ciasto dzielę na cztery części i dodaję
1 część -4 żółtka i 2 łyżki mąki
2 część- 1 łyżkę kakao
3 część- suchy mak
4 część- kisiel wiśniowy
Każdą po kolei delikatnie mieszam do połączenia się składników.
Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i na środek wylewam kolejno po dwie łyżki z każdego koloru.
Robię to do wyczerpania ciasta.
Blaszkę wkładam do nagrzanego do 180st piekarnika na 30-35 minut.
Sprawdzamy suchym patyczkiem.
Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.
Masa:
Z pół litra wrzątku odlewam 1/2 szklanki i w pozostałej wodzie rozpuszczamy 1 galaretkę i wylewam na duży płaski talerz.
Tak postępuję z kolejnymi dwoma ( mam trzy kolory )- odstawiam do stężenia.
Trzeba pamiętać że to wymaga czasu i dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Następnie kroję w kosteczki lub inne wzorki:)
1 galaretkę cytrynową rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę.
Ser przekładam do miski dodaję wystudzoną galaretkę i gdy zacznie masa tężec dodaję pozostałe galaretki (pokrojone) i wylewam na dolny blat ciasta.
Przykrywam drugim i lekko dociskam.
Polewa:
Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto.
Porady
Trzy kolorowe galaretki potrzebne do masy najlepiej przygotować dzień wcześniej
Komentarze