Kalejdoskop

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Pyszne, lekkie i bardzo kolorowe ciacho, które bardzo lubią dzieci, a nazwa mówi sama za siebie:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    9 białek

    4 żółtka

    300g cukru

    200g mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo

    kisiel czerwony ( u mnie wiśniowy)

    1 łyżka kakao ( raczej kopiastą )

    4 żółtka

    2 łyżki mąki

    3 łyżki suchego maku

    Masa:

    500g serka mielonego ( z wiaderka)

    4 galaretki- wiśniowa, agrestowa i dwie cytrynowe
    Polewa:
    1/2 kostki palmy
    3 łyżki mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kalejdoskop - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, dodaję cukier i po jednym żółtku- mieszam bardzo delikatnie.

    Dodaję stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam szpatułką.

    Ciasto dzielę na cztery części i dodaję

    1 część -4 żółtka i 2 łyżki mąki

    2 część- 1 łyżkę kakao

    3 część- suchy mak

    4 część- kisiel wiśniowy

    Każdą po kolei delikatnie mieszam do połączenia się składników.

    Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i na środek wylewam kolejno po dwie łyżki z każdego koloru.

    Robię to do wyczerpania ciasta.

    Blaszkę wkładam do nagrzanego do 180st piekarnika na 30-35 minut.

    Sprawdzamy suchym patyczkiem.

    Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.

    Masa:

    Z pół litra wrzątku odlewam 1/2 szklanki i w pozostałej wodzie rozpuszczamy 1 galaretkę i wylewam na duży płaski talerz.

    Tak postępuję z kolejnymi dwoma ( mam trzy kolory )- odstawiam do stężenia.

    Trzeba pamiętać że to wymaga czasu i dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

    Następnie kroję w kosteczki lub inne wzorki:)

    1 galaretkę cytrynową rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę.

    Ser przekładam do miski dodaję wystudzoną galaretkę i gdy zacznie masa tężec dodaję pozostałe galaretki (pokrojone) i wylewam na dolny blat ciasta.

    Przykrywam drugim i lekko dociskam.

    Polewa:
    Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki.
    Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
    Ciepłą polewę wylewam na ciasto.

Porady

Trzy kolorowe galaretki potrzebne do masy najlepiej przygotować dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować