Kalmary faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuby z kalmara płuczemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy i przygotowujemy farsz. Drobno pokrojonego pora smażymy na patelni z drobno pokrojonymi pieczarkami, Dodajemy 1/2 cukinii startej na tarce. Kiedy puści sok wsypujemy kuskus. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Farszem napełniamy tuby i wrzucamy na 5-7 minut (nie mogą stać się gumowate) do sosu pieczarkowo-porowego.
Podajemy np. z ziemniakami i brokułem gotowanym na parze, posypane świeżą natką pietruszki.
2.Sos pieczarkowy:
Pora oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niego drobno pokrojone pieczarki. Całość chwilę dusimy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Zaprawiamy śmietaną.
Komentarze