KALMARY FASZEROWANE

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

IDZIE WIOSNA A Z NIĄ NOWE POMYSŁY NA OBIAD

  • 30 min

Składniki:

  • - dwie tuby z kalmara
    - 1 por
    - 6 pieczarek
    - 1/2 małej cukinii
    - 2 łyżki kuskusu
    - sól
    - pieprz cytrynowy
    - sok z cytryny

    SOS:
    - biała część sporego pora
    - 4 pieczarki
    - łyżka oleju
    - sól i pieprz biały do smaku
    - 2 łyżki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Kalmary faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KALMARY FASZEROWANE 1. Tuby z kalmara płuczemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy i przygotowujemy farsz. Drobno pokrojonego pora smażymy na patelni z drobno pokrojonymi pieczarkami, Dodajemy 1/2 cukinii startej na tarce. Kiedy puści sok wsypujemy kuskus. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Farszem napełniamy tuby i wrzucamy na 5-7 minut (nie mogą stać się gumowate) do sosu pieczarkowo-porowego.
    Podajemy np. z ziemniakami i brokułem gotowanym na parze, posypane świeżą natką pietruszki.
  • 2. Sos pieczarkowy:
    Pora oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niego drobno pokrojone pieczarki. Całość chwilę dusimy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Zaprawiamy śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Kalmary faszerowane amarantusem

To może cię zainteresować