Można je podawać na ciepło do wigilijnego barszczu albo na zimno.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    50 g drożdży
    2 żółtka
    1 całe jajko
    2-3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    duża szczypta soli

    Farsz:
    0,5 kg kiszonej kapusty
    liść laurowy
    3 ziarnka jałowca
    1 łyżka suszonej żurawiny
    3 suszone śliwki
    sól,pieprz do smaku
    2 cebule
    30 dag pieczarek
    jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem liścia laurowego,jałowca,
    śliwki,żurawiny.Przestudzić, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę posiekać
    zarumienić na oleju,pieczarki oczyścić pokroić w kostkę dodać do
    cebuli i dusić do odparowania wody. Wszystko zemleć w maszynce. Doprawić
    solą i pieprzem, dodać jajko i tyle bułki by farsz był zwarty.
  • 2. Przesianą mąkę,wymieszać z solą i gałką muszkatołową, dodać
    margarynę, posiekać. Drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki
    posiekanej z tłuszczem. Wbić jajko i dodać żółtka. Wyrobić aksamitne
    ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkować,szklanką wykroić kółka,nałożyć farsz,zlepić
    i za pomocą widelca odcisnąć wzorek.
  • Kapuśniaczki 4. Ułożyć na blasze,posmarować jajkiem. Piec w temp.180 stopni,przez
    około 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować