1.Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem liścia laurowego,jałowca,
śliwki,żurawiny.Przestudzić, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę posiekać
zarumienić na oleju,pieczarki oczyścić pokroić w kostkę dodać do
cebuli i dusić do odparowania wody. Wszystko zemleć w maszynce. Doprawić
solą i pieprzem, dodać jajko i tyle bułki by farsz był zwarty.
2. Przesianą mąkę,wymieszać z solą i gałką muszkatołową, dodać
margarynę, posiekać. Drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki
posiekanej z tłuszczem. Wbić jajko i dodać żółtka. Wyrobić aksamitne
ciasto.
3.Ciasto rozwałkować,szklanką wykroić kółka,nałożyć farsz,zlepić
i za pomocą widelca odcisnąć wzorek.
4.Ułożyć na blasze,posmarować jajkiem. Piec w temp.180 stopni,przez
około 20 minut
Komentarze