1.CIASTO: Mąkę, cukier, sól, zioła i pieprz wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło(nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz.
2.FARSZ: Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy wystygnie odciskamy ją w dłoniach, układamy na desce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kapustę, doprawiamy i smażymy przez ok. 10 minut do połączenia się aromatów.
3.KAPUŚNIACZKI: Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na prostokąty, nakładamy na środek kapustę, zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki. Gotowe kapuśniaczki układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja grzania termoobieg) przez ok. 20 minut.
Komentarze