Kapuśniaczki mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z łyżką
ciepłego mleka, szczyptą cukru
i łyżeczką mąki. Gdy podrosną,
wlewamy je do miski z mąką.
Dodajemy żółtka, mleko, cukier,
trochę soli i wyrabiamy 15 minut
(w malakserze 3-5 minut). Gdyby
ciasto było zbyt gęste, możemy
dodać łyżkę mleka. Roztapiamy
masło. Ciepłe (ale nie
gorące, bo drożdże stracą siłę
wzrostu) wlewamy do ciasta
i 5 minut wyrabiamy. Przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy
w cieple do wyrośnięcia (muszą
podwoić objętość).
2.Cebulę kroimy i dusimy na
6 dag smalcu. Kapustę obgotowujemy
i odciskamy. Drobno
siekamy, przesmażamy z cebulą
i doprawiamy do smaku solą
i pieprzem. Przykrywamy, aby
nie wystygła.
3.Papier rozcinamy na 24 części
(10x15 cm). Smarujemy pozostałym
smalcem. Gdy ciasto
podrośnie tak, by można odrywać
kawałki, posypujemy mąką
i wałkiem rozciągamy na płasko.
Nakładamy kapustę, zwijamy
wałeczki. Układamy na kawałkach
papieru, zawijamy
i przekładamy na blachę. Gdy
wyrosną poza papier, wkładamy
do rozgrzanego do 200 °C piekarnika
i pieczemy 15-20 minut.
Wyjmujemy, gdy się zrumienią.
Zdejmujemy papierki, kapuśniaczki
układamy na półmisku.
Komentarze