Kapuśniaczki w kruchym cieście

4.48 (194 ocen)

  • 2 godz.

Nie wyobrażam sobie świąt bez dań z kiszonej kapusty.Ten smak i zapach jest wyjątkowy.Na świąteczny stół możemy przygotować takie kapuśniaczki i podać z czerwonym barszczykiem.Zapewniam,że będzie pysznie.Smakują gorące jak i zimne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    2 kopiaste łyżki śmietany 12 %

    Farsz:
    50 dag kapusty kiszonej
    przyprawa do dań z kapusty i bigosu
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    1 cebula

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Kapuśniaczki w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie formujemy kulę i wkładamy na 60 minut do lodówki.
  • Kapusta. 2. Kapustę płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Następnie dokładnie odcedzamy.
    Cebulę obieramy,kroimy w kostkę,następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia.
    Do kapusty dodajemy usmażoną cebulę wraz z olejem,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kapusty,całość smażymy kilka minut cały czas mieszając.Kapustę studzimy.
  • Formowanie kapuśniaczków. 3. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części.Każdą część wałkujemy na prostokąt,następnie równomiernie rozsmarowujemy kapustę,zwijamy w rulon i kroimy niewielkie roladki.
  • Do pieczenia. 4. Roladki układamy na blaszkach posmarowanych masłem
  • Upieczone. 5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Porady

Z przepisu wyszło mi 2 blaszki kapuśniaczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować