Kapuśniak

0 (0 ocen)

Zupa z białej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku

Składniki:

  • - 6 szklanek bulionu
    - 350 g białej kapusty
    - 1 cebula
    - 200 g wędzonego boczku
    - 2 liście laurowe
    - 3 ziemniaki
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
    - sól, pieprz

Kapuśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka, zalać bulionem, dodać liście laurowe i gotować do miękkości.
    W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Dodać do zupy.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, boczek w kostkę i podsmażyć razem na patelni. Wrzucić do zupy.
    Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Dodać pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy