Kapuśniak na golonce

4.84 (207 ocen)

Taki kapuśniak tradycyjnie pojawiał się w domach naszych mam i babć. Przedstawiam przepis pochodzący od jednej z nich.

Składniki:

  • 1 duża golonka
    1/2 kg kapusty kiszonej
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 dużego selera
    5 ziemniaków
    liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.84 (207 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Golonka

Kapuśniak na golonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę gotujemy przez 30 minut w osobnym garnku.
  • 2. W drugim garnku przez około 1 godzinę gotujemy golonkę.
  • 3. Do mięsa dorzucamy startą na tarce marchew, pietruszkę i seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy kolejne 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
  • 4. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, dodajemy uprzednio ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku, wsypujemy odrobinę majeranku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować