Kapuśniak na wędzonce

4.49 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, rozgrzewająca zupa, którą zna chyba każdy. Jednak każdy przygotowuje ją na swój sposób.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 kg wędzonych kości ze schabu
    500 g chudej mocno wędzonej kiełbasy
    500 g kiszonej kapusty
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1/4 kawałka pora
    1 średnia cebula
    5 średnich ziemniaków
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 ziela angielskie
    4 liście laurowe
    1 łyżka majeranku
    1/4 łyżeczki mielonego kminku
    sól (u mnie morska)
    świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Kapuśniak na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odcisnąć z soku (sok zachować), przepłukać i posiekać drobno. Zalać wodą i ugotować do miękkości.
  • 2. Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić z obu stron na suchej patelni.
  • 3. Wędzone kości zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu.
  • 4. Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę opiec nad gazem. Pora pokroić na plasterki i posiekać drobno. Czosnek obrać i rozgnieść dłonią. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • 5. Wszystkie warzywa oraz czosnek dodać do wędzonego wywaru. Gotować około 15 minut. Dodać kiełbasę oraz miękką i odcedzoną kapustę. Gotować na wolnym ogniu. Dodać koncentrat, kminek, majeranek sól i sporo pieprzu. Wyjąć wędzone kości i obrać z nich mięso. Kawałki mięsa dodać do kapuśniaku. Jeśli kapuśniak jest za mało kwaśny dodać odciśnięty wcześniej sok z kapusty. Kapuśniak podawać gorący z kromką świeżego pieczywa.

Porady

Kapuśniak można także ugotować na żeberkach (surowych lub wędzonych) i dodać podpieczony wędzony boczek, ale trzeba pamiętać, że będzie wtedy bardziej tłusty. Aby kapuśniak nabrał intensywnego kolory i głębszego aromatu można dodać do niego namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone grzyby, wraz z wodą w której się moczyły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować