Kapuśniak po ułańsku

0 (0 ocen)

Zupa z kapusty włoskiej z jabłkiem, chrzanem, parówkami....

Składniki:

  • · wywar mięsny 1 , 5 Litra
    · kapusta włoska 50 dag
    · jabłko kwaśne 2-3 szt
    · chrzan tarty 2 łyżki
    · parówki 2-3 szt
    · śmietana 18 proc 1/2 szkl
    · mąka pszenna 1-2 łyżki
    · natka pietruszki
    · sól
    · pieprz
    · cukier
    · sok z cytryny

Kapuśniak po ułańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, gotować. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, włożyć do kapusty pod koniec gotowania razem z chrzanem, parówkami obranymi z osłonek i pokrajanymi w plasterki, śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy