Zupa ta jest bardzo delikatna,aromatyczna i pięknie wygląda na talerzu dzięki włoszczyźnie ciętej w paski.Idealna na pierwsze danie.
Składniki:
NA WYWAR ROSOŁOWY
3 udka z kurczaka
1 marchew
1 pietruszka
1 mały kawałek selera
1 mały kawałek pora
1 mały kawałek papryki czerwonej Palermo
sól,pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
DODATKOWO
450 g. włoszczyzny w paski Hartex
2 garście pokrojonej w paski kapusty białej
1/2 pęczka natki pietruszki
3 kromki chleba tostowego pszennego
3 kromki chleba tostowego z ziarnami
100 g.serka topionego kremowego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól,pieprz czarny,czosnek granulowany,ostra papryka mielona do smaku,zioła prowansalskie do grzanek
Kapuśniak w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć i ugotować wywar z dodatkiem oczyszczonej włoszczyzny,przyprawić do smaku przyprawami.Z wywaru wyjąć mięso i włoszczyznę.Z mięsa wyluzować kości,pokroić w mniejsze kawałki,włoszczyznę pokroić w paski.
2.Pokrojoną kapustę zalać wrzącą wodą,lekko posolić i pozostawić na ok.5 min.
3.Następnie wodę zlać.
4.Na patelni rozgrzać olej,włożyć zamrożone paski włoszczyzny Hortex i smażyć do czasu lekkiego ich zeszklenia.
5.Dodać osączoną kapustę i chwilę całość smażyć.
6.Przyprawić do smaku pieprzem i ostrą papryką mieloną.
7.Do garnka wlać ok.2,5 l. wywaru rosołowego,wsypać przesmażoną włoszczyznę z kapustą,rozdrobnione mięso i chwilę gotować.
8.W niewielkiej ilości gorącego wywaru rozpuścić serek,połączyć z pozostałą zupą,włożyć warzywa z gotowania wywaru i zagotować.
9.Kromki chleba pokroić w małą kostkę,posypać ziołami prowansalskimi i zrumienić na maśle.Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki,wymieszać.
10.Zupę podawać gorącą z dodatkiem aromatycznych grzane.
Komentarze