kapuśniak z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

pyszna, sycąca zupa na zimowe dni

  • 15 min

Składniki:

  • 0.5 kg żeberek
    2 marchewki,
    2 pietruszki,
    seler
    6 ziemniaków,
    0.5 kg kiszonej kapusty
    boczek wędzony,
    4 cebule
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Kapuśniak z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka gotujemy w około 2 litrach osolonej wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler.
  • 2. Po około 20 minutach na osobnej patelni smażymy boczek pokrojony w paseczki i 4 cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy do wywaru.
  • 3. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i także dodajemy do wywaru.
  • 4. Na tej samej patelni na której smażyliśmy boczek podsmażamy kiszoną kapustę. Dodajemy ją do zupy, gdy ziemniaki będa miekkie.
  • 5. Gotujemy wszystko razem i doprawiamy pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy