Tradycyjny kapuśniak na wywarze z jarzyn, wędzonych kości i oczywiście kapusty. Aromatyczny boczek jest przysłowiową wisienką :)
2 godz.
Składniki:
ok 750g kiszonej kapusty
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
8 średniej wielkości ziemniaków
2 listki laurowe
ok 5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek
40 dkg boczku wędzonego
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
pieprz do smaku
Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z pokrojoną drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy pod koniec smażenia boczku.
2.Wywar warzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Komentarze