Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjny kapuśniak na wywarze z jarzyn, wędzonych kości i oczywiście kapusty. Aromatyczny boczek jest przysłowiową wisienką :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok 750g kiszonej kapusty
    2 marchewki
    1 cebula
    1 pietruszka
    8 średniej wielkości ziemniaków
    2 listki laurowe
    ok 5 ziarenek ziela angielskiego
    1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek
    40 dkg boczku wędzonego
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    pieprz do smaku

    opcjonalnie
    1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak" Hortexa
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1 kostka rosołowa o smaku wędzonych żeberek
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek smażymy 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z pokrojoną drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa.
    Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy pod koniec smażenia boczku.
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki 2. Wywar warzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować