Kapuśniak z kiszonej kapusty

0 (0 ocen)

Dla mnie nie ma nic lepszego na zimowe dni jak pyszna i gorąca zupa.

Składniki:

  • 40 dag wędzonych żeberek wieprzowych
    30 dag wędzonego boczku
    50 dag kiszonej kapusty
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    przyprawy
    3-4 kapelusze suszonych grzybów
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    dodatkowo:
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapuśniak 1. Żeberka podzielić na porcje i przełożyć do większego garnka, dodać do niego obraną pietruszkę z selerem w całości oraz marchew pokrojoną w plasterki, dołożyć 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz połamane na mniejsze kawałki suszone grzyby, zalać wszystko około 1 litrem wody i gotować pod przykryciem do miękkości w drugim garnku ugotować kapustę ( jeśli jest bardzo kwaśna to wcześniej ją przepłukać, ale to nie jest konieczne).
  • kapuśniak 2. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, zdjąć go z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kapusta i warzywa są miękkie to przelać kapustę razem z wodą do garnka z wywarem, dołożyć pokrojony w plasterki czosnek, kostkę bulionową, 1 łyżeczkę ziołowego pieprzu oraz połowę zrumienionego boczku i całą cebulkę w miarę możliwości bez tłuszczu ( tłuszcz i pozostały boczek zostaną do ziemniaków), następnie dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i na małym gazie jeszcze razem gotować kilka minut
  • 3. Gotowa zupę doprawić do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie solą, przed podaniem posypać zielona pietruszką.
    Ziemniaki obrać i ugotować osobno w osolonej wodzie po ugotowaniu odcedzić i dokładnie utłuc, podawać na osobnym talerzu polane tłuszczem i skwarkami jako dodatek do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować