Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczna, treściwa zupa ugotowana na swojskiej, kiszonej kapuście z żurawiną i na wędzonym boczku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kiszona kapusta z żurawiną 1 kg.
    ziemniaki 3 szt.
    boczek wędzony 0,5 kg.
    kiełbasa śląska 2 szt.
    suszona włoszczyzna 3 łyżki
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    pomidory krojone puszka 30 dag
    kasza pęczak 2 łyżki
    pieprz ziołowy
    majeranek 1 łyżka
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    liść laurowy 3 szt.
    ziele angielskie 6-7 ziaren
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Dania główne

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy 1,5 litra wody z włoszczyzną, domową pastą rosołową,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i kaszę pęczak, gotujemy do miękkości ziemniaków. W między czasie smażymy na patelni bez tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Usmażone kostki boczku dodajemy do gotującej się zupy w garnku, a na patelni z tłuszczem który wytopił się z boczku smażymy odciśniętą kapustę kiszoną. Kapustę dusimy na patelni 15-20 minut na małym ogniu. Po usmażeniu dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pomidory i gotujemy godzinę żeby kapusta była miękka. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy suche przyprawy i dodajemy pokrojone na połówki 2 kiełbaski śląskie. Gotujemy jeszcze kilka minut i kończymy gotowanie. Nalewamy zupę do miseczek i dodajemy po kawałku kiełbaski śląskiej.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować