Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy 1,5 litra wody z włoszczyzną, domową pastą rosołową,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i kaszę pęczak, gotujemy do miękkości ziemniaków. W między czasie smażymy na patelni bez tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Usmażone kostki boczku dodajemy do gotującej się zupy w garnku, a na patelni z tłuszczem który wytopił się z boczku smażymy odciśniętą kapustę kiszoną. Kapustę dusimy na patelni 15-20 minut na małym ogniu. Po usmażeniu dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pomidory i gotujemy godzinę żeby kapusta była miękka. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy suche przyprawy i dodajemy pokrojone na połówki 2 kiełbaski śląskie. Gotujemy jeszcze kilka minut i kończymy gotowanie. Nalewamy zupę do miseczek i dodajemy po kawałku kiełbaski śląskiej.
Smacznego :)
Komentarze