Nasza ulubiona wiosenna zupa. Prosta i smaczna. Koniecznie z młodymi ziemniaczkami okraszonymi masełkiem i koperkiem.
45 min
Składniki:
ok.1,5 l wody
skrzydełko indycze
marchew
pietruszka
plaster selera
cebula
główka młodej kapusty
pęczek koperku
łyżka mąki
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
olej
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Kapuśniak z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Umyte mięso zalewam wodą. Dodaję liście laurowe i ziele. Gotuję około 20 minut. Warzywa korzeniowe obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaje do zupy. Kapustę grubo szatkuję. Także dodaję do garnka. Gotuję do miękkości.
Przygotowuję zasmażkę. Pokrojoną w kosteczkę cebulę , szklę na kilku łyżkach oleju. Dodaję łyżkę mąki i szybko ją mieszam. Wlewam do zupy. Chochelką wylewam na patelnię łyżkę zupy, by wydobyć resztki smaku cebuli i wszystko wlewam do garnka.
Zupę doprawiam do smaku solą i pierzem oraz dużą ilością koperku.
Podaję z młodymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Komentarze