Kapuśniak z pulpecikami indyczymi

0 (0 ocen)

Na upalne dni w sam raz. Zdrowa zupa z młodej kapusty.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    pół cebuli
    pomidor
    2 skrzydełka drobiowe
    vegeta, kilka ziaren ziela
    pulpety:
    300 g mięsa mielonego z indyka
    100 g pęczaku
    jajko
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki kaszy kukurydzianej
    pęczek koperku
    sól, pieprz, czosnek granulowany,

Kapuśniak z pulpecikami indyczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy, odrywamy pierwsze liście, drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka, dodajemy skrzydełka. Zagotowujemy. Cebulę sikamy w kostkę, dodajemy, przyprawiamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, ćwiartkujemy dodajemy do garnka. Gotujemy 20 min.
  • 2. Gotujemy pęczak kwadrans, odstawiamy żeby napęczniał. Studzimy.
    Mięso doprawiamy, dodajemy kasze, wbijamy jajko, wsypujemy pęczak i posiekany koper,wyrabiamy.
    Formujemy małe kulki, które gotujemy ok. 7 min. Przekładamy delikatnie do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy