Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami

4.5 (144 ocen)

Ta zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).

Składniki:


  • 500g łopatki wieprzowej
    1/4 główki kapusty
    3 marchewki
    1 pietruszka
    4 łodygi selera naciowego
    1 por
    1 cebula
    3 ziemniaki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.

  • 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę.
  • 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować