W starym zeszycie mojej mamy ,który pamięta lata głębokiej komuny ,znalazłam przepis na ,,Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami,, Jeżeli chcecie poczuć smak tamtych lat zapraszam do gotowania.
4.51 (150 ocen)
Porady
W tamtych czasach słonina była podstawą maszczenia praktycznie wszystkiego. W tej zupie również występuje . Przyznaję ,że ja akurat słoniny w kuchni nie używam, ale chcąc uzyskać smak zupy sprzed lat nie miałam wyjścia. Ugotowałam. Niestety zdecydowanie wolałabym zastąpić słoninę np. boczkiem lub kiełbasą podlaską. A jeżeli ktoś jest w posiadaniu swojskiej kiełbaski pachnącej czosnkiem i pieprzem to wystarczy tylko pół laseczki i smak kapuśniaku jest zupełnie inny. Jednak w tamtych czasach był to towar luksusowy wystany w długich kolejkach . Dodałam również ziół :ziele angielskie ,liść laurowy , majeranek , kminek ,których w przepisie nie ma i dokwasiłam octem jabłkowym, żeby zrównoważyć słodki smak kapusty.
Komentarze