Kapuśniaki drożdżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz:
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Do podsmażonej cebuli dodać kiszoną kapustę, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy kapust będzie miękka farsz dosmakować i przestudzić.
Przygotować rozczyn:
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.
2.Przygotowanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, jajko, sól i wlać wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto ręcznie ok. 15 minut. Wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno odstawać od dłoni. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ciasto zagnieść , w razie potrzeby podsypać sobie mąką, podzielić na dwie części.
3.Pierwszą część cienko rozwałkować na duży prostokąt 25-50 cm.
Na środku ciasta ułożyć połowę farszu. Lewy bok poprzecinać w poprzek radełkiem, nie naruszając jego brzegu. Na farsz nakładamy nienacięte ciasto, smarujemy żółtkiem i przyklejamy nacięte ciasto. Całość jeszcze raz smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i dzielimy na pięć drożdżówek. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta i farszem.
Kapuśniaki układamy w odstępach na blaszce i pozostawiamy, aby lekko wyrosły.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190'C na złoty kolor ok. 20-25 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu.
Komentarze