Kapuśniaki drożdżowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatna drożdżowa bułka z farszem kapuściano-pieczarkowym.

  • 2 godz.

Składniki:





  • SKŁADNIKI: 10 drożdżówek; czas przygotowania 120 minut

    Rozczyn:

    250 ml letniego mleka
    2 łyżki cukru
    100 g mąki
    25 g świeżych drożdży

    Ciasto:

    rozczyn
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    75 g roztopionego masła
    ok. 450 g maki

    Farsz:

    600 g pieczarek
    800 g kiszonej kapusty
    1 duża cebula
    4 łyżki oleju
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz mielony
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    kostka rosołowa
    łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    1 żółtko + 1 łyżka śmietany (wymieszać)
    mak, sezam lub kminek







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapuśniaki drożdżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz:
    Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
    Do podsmażonej cebuli dodać kiszoną kapustę, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy kapust będzie miękka farsz dosmakować i przestudzić.

    Przygotować rozczyn:
    Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, jajko, sól i wlać wyrośnięty rozczyn.
    Wyrabiać ciasto ręcznie ok. 15 minut. Wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno odstawać od dłoni. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ciasto zagnieść , w razie potrzeby podsypać sobie mąką, podzielić na dwie części.
  • 3. Pierwszą część cienko rozwałkować na duży prostokąt 25-50 cm.
    Na środku ciasta ułożyć połowę farszu. Lewy bok poprzecinać w poprzek radełkiem, nie naruszając jego brzegu. Na farsz nakładamy nienacięte ciasto, smarujemy żółtkiem i przyklejamy nacięte ciasto. Całość jeszcze raz smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i dzielimy na pięć drożdżówek. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta i farszem.
    Kapuśniaki układamy w odstępach na blaszce i pozostawiamy, aby lekko wyrosły.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190'C na złoty kolor ok. 20-25 minut.
    Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Drożdże Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować