KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wszyscy uwielbiamy torty z kremem ;) Ja polecam Wam mój tort naleśnikowy z kremowym, ciągnącym się serem, otulony liśćmi kapusty. Pyszny!!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • na naleśniki:
    2 jajka
    0,5 l mleka
    ok.170 g mąki
    2 łyżki rozpuszczonego masła
    szczypta soli

    na sos beszamelowy:
    0,5 l mleka
    50 g masła
    40 g mąki
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

    dodatkowo:
    5-6 dużych liści z kapusty włoskiej
    200 g żółtego sera (rodzaj, który dobrze się roztapia) u mnie Fontina
    150 g lekko wędzonego boczku

    masło (do smażenia naleśników i do poukładania na wierzchu kapusty)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Naleśniki

Kapuściano-serowy tort z naleśników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW 1. Przygotować naleśniki. Zmiksować jajka ze szczyptą soli, dodać połowę mleka i mąkę, miksować do uzyskania gęstego ciasta. Teraz ciągle miksując na wolnych obrotach dodawać pozostałe mleko i roztopione masło. Tak przygotowane ciasto odstawić na min. 30 min. Smażyc naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej ( pierwszy naleśnik piec na patelni posmarowanej cieniutką wartwą masła).
  • KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW 
2. Liście kapusty umyć i obgotować przez ok. 10 min. Podgotowane liści osuszyć na bawelnianej ściereczce. Można usunąć grubsze (twardsze)części liścia.
  • BESZAMEL 3. Przygotowac sos beszamelowy. Mleko doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. W garnku rozpuścić masło, po czym dodać mąkę i energicznie mieszając (drewnianą łyżką lub frustą) podsmażyć przez ok. 1 min. Teraz ciagle mieszając dodawać powoli gorące mleko. Doprawić solą, pieprzem i galką muszkatołową. Cięgle mieszając doprowadzic do wrzenia. Gotować przez 3 min. do momentu aż beszamel zgęstnieje.
  • KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW 
4. Boczek posmażyć na rozgrzanej patelni. Ser pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na drobnej tarce.
  • KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW 
5. Przygotować okrągłą foremkę( troszkę większą niż wielkość naleśników). Namoczyć papier do pieczenia, a następnie zwinąć w kulkę i dokładnie wycinąć. Wyścielić nim blaszkę.
  • KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW 
6. Wyłożyć blaszkę liśćmi kapusty. Najlepiej na spód ułożyć 1 liść, a następnie kolejne 4 liście ułożyc w ten sposób, aby lekko przykrywały dno i wystawały poza blaszkę (w ten sposób na koniec przykryję się całość).
  • KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW 
7. Na dno wyścielonej liśćmi blaszki ułożyć pierwszy naleśnik, posmarować paroma łyżkami beszamelu, rozłożyc troszkę sera i podsmażonego boczku, przykryć kolejnym naleśnikiem i tworzyć kolejne wartwy.
  • KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW 
8. Ostatnia wartwę zakończyć beszamelem i serem.
  • KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW 
9. Przykryć liśćmi kapusty i poukładac kawałeczki masła.
  • KAPUŚCIANO-SEROWY TORT z NALEŚNIKÓW 
10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min. Wyciągnąć z piekarnika odczekać ok. 20-30 min. Po tym czasie kroić i podawać.
    BUON APPETITO!

Porady

Aby liście zachowały swój zielony kolor po wyjęciu z wrzątka, należy zanurzyć je natychmiast w lodowatej wodzie (szok termiczny spowoduje zatrzymanie chlorofilu w liściach).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Kapusta włoska Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować