Kapusta na ciepło

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja rodzina ceni proste dania, w których zamiast mnóstwa przypraw jest dużo serca.

Składniki:

  • ● średnia główka białej kapusty
    ● 3 średnie ziemniaki
    ● 25 dag słoniny lub surowego wędzonego boczku
    ● sól
    ● pieprz
    ● 3 łyżki octu 10-proc.

Kapusta na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usuwamy
    wierzchnie liście, resztę szatkujemy
    lub ścieramy na tarce.
    Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy
    ocet i gotujemy, aż
    kapusta będzie miękka. Następnie
    odcedzamy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy,
    kroimy w kawałki i gotujemy.
    Odcedzamy i jeszcze gorące
    rozgniatamy. Mieszamy
    z kapustą.
  • 3. Słoninę lub boczek kroimy
    w kostkę i wytapiamy na patelni.
    Dodajemy do kapusty
    z ziemniakami. Mieszamy
    i doprawiamy solą i pieprzem.
    Kapustę podajemy na ciepło
    jako dodatek do drugiego dania
    lub z pieczywem.

Porady

RADY K. Grabczyńskiej Zamiast boczku do kapusty możemy dodać łyżkę roztopionego masła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy