Kapusta na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usuwamy
wierzchnie liście, resztę szatkujemy
lub ścieramy na tarce.
Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy
ocet i gotujemy, aż
kapusta będzie miękka. Następnie
odcedzamy.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy,
kroimy w kawałki i gotujemy.
Odcedzamy i jeszcze gorące
rozgniatamy. Mieszamy
z kapustą.
3.Słoninę lub boczek kroimy
w kostkę i wytapiamy na patelni.
Dodajemy do kapusty
z ziemniakami. Mieszamy
i doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę podajemy na ciepło
jako dodatek do drugiego dania
lub z pieczywem.
Porady
RADY K. Grabczyńskiej
Zamiast boczku do kapusty możemy dodać łyżkę roztopionego masła.
Komentarze