Smak tej kapusty pamiętam z dzieciństwa, taką kapustę robiła moja babcia. Jest to prosty dodatek do dań mięsnych, równie dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami.
Młoda kapusta duszona ze śmietaną, marchewką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć, poszatkować i przełożyć do garnka zalewając wodą tak aby przykryła kapustę , dodać marchewkę pokrojoną w talarki. Dusić do miękkości.Jeśli jest za dużo wody należy ją odlać. Cebulę drobno pokroić , poddusić na tłuszczu. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej cebulę, śmietanę oraz jabłko obrane i pokrojone na ćwiartki, wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać pokrojony koperek.Jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.
Komentarze