Gołąbki z pieczarkami

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kapusta faszerowana mięsem i pieczarkami to danie pracochłonne, ale zaspokajające największy głód.

Składniki:

  • 1 duża kapusta włoska lub zwykła
    1,2 kg mięsa mielonego
    700g pieczarek
    1 torebka ryżu
    1 jajko
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    sól
    pieprz
    olej
    1 litr wywaru z rosołu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Gołąbki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę parzymy we wrzątku.
    Studzimy, a następnie wydrążamy głąb tak, aby nie uszkodzić liści.
    Obieramy liście.
    Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
    Przestudzony ryż przepuszczamy wraz z mięsem przez maszynkę.
    Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
    Dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki.
    Dusimy razem. Pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Odsączamy.
    Do przygotowanych składników dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Wyrabiamy.
    Liście z kapusty gdy posiadają resztki głąbów rozbijamy tłuczkiem.
    Na każdym liściu układamy farsz.
    Zwijamy tak, aby mięso się nie wydostało.
    Przygotowane gołąbki układamy w garnku warstwowo.
    Zalewamy rosołem.
    Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
    Gdy gołąbki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy.
    Zalewamy gołąbki.
    Dusimy razem na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut.
    Smacznego

Porady

Kapustę możemy podać bez użycia koncentratu pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować