Kapusta kiszona domowa

4.99 (181 ocen)

Co roku kisimy wraz z mężem kapustę , własną ,uprawianą w ogródku, jest wyśmienita

Składniki:

  • 10 kg kapusty białej
    1 kg marchwi
    20 dkg soli jodowanej do przetworów
    2-3 łyżki kminku
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kapusta kiszona domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści ,pokroić na ćwiartki i zetrzeć na szatkownicy.
    Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    W dużym naczyniu dobrze wymieszać kapustę, marchew, kminek i sól.
    Następnie w dużym naczyniu kamionkowym lub wiadrze emaliowanym układać warstwami kapustę i ubijać ,aż kapusta puści sok. Garnek odstawić w ciepłe miejsce na tydzień .Obciążyć kapustę czystym talerzykiem kamieniem i nakryć ścierką. Kiedy zrobi się szum na wierzchu ,to zrobić dziury ,aby nie było goryczki.
    Po tygodniu włożyć do słoików , dobrze zakręcić i wynieść do piwnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować