Młoda kapusta włoska duszona z ogórkami konserwowymi i młodym zielonym groszkiem. Przepyszny dodatek do obiadu w formie jarzynki na ciepło.
Składniki:
1/2 główki średniej wielkości młodej kapusty włoskiej (500g)
1 mały słoik korniszonów (o poj. ok. 0,5 L)
100 g młodego zielonego groszku
1 duża biała cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka wody
3 łyżki oleju
3 łyżki śmietany 12%
1 łyżka mąki pszennej
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Kapusta włoska z korniszonami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i Vegetę. Całość zalać wodą. Gotować 30 min, od czasu do czasu mieszając.
2.Po tym czasie dołożyć pokrojone w małą kostkę korniszony, groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i gotować jeszcze 5 min.
3.Następnie dodać śmietanę, całość oprószyć mąką, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i solą.
Komentarze