Kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białą kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na wiórki. Wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy mniej więcej 1.5 l wody. Gotujemy, aż zmiękną.
2. Kapustę kiszoną można wypłukać jeśli jest mocno kwaśna. Ja kupiłam taką mniej przekiszoną i nie płukałam jej wcale. Kroimy ją i dodajemy do garnka z kapustą słodką.
3. Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy. Na patelni podsmażamy na tłuszczu cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy odcedzone grzybki. Dorzucamy je również do garnka z kapustą.
4. Morele, suszone pomidory i śliwki można pokroić na mniejsze kawałki. Oczywiście lądują w garnku wraz ze wszystkimi przyprawami.Wlałam do garnka również całą zalewą z pomidorów. .Całość dusimy minimum półtorej godziny, a następnie dodajemy octu balsamicznego lub/i winnego.
Komentarze