Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania.
Kapusta z grzybami i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy.
2.Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę.
3.Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów.
4.Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy smaki dobrze się połączą.
Komentarze