Kapusta z grzybami i majerankiem

0 (0 ocen)

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania.

Składniki:

  • 1kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez)
    łyżka masła klarowanego
    biała cebula
    łyżka mąki pszennej
    40dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp)
    sól
    czarny pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapusta z grzybami i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta z grzybami i majerankiem 1. Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy.
  • Kapusta z grzybami i majerankiem 2. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę.
  • Kapusta z grzybami i majerankiem 3. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów.
  • Kapusta z grzybami i majerankiem 4. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy smaki dobrze się połączą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować