Kapusta z grochem

4.5 (146 ocen)

  • 20 min

Kapusta z grochem (lub jak kto woli groch z kapustą)to jedna z tradycyjnych potraw, która gości u nas na Wigilijnym stole.

  • 20 min

Składniki:

  • Groch cały - 1 szklanka
    kapusta kiszona 450 gram
    liść laurowy - 2 listki
    ziele angielskie - 3 kuleczki
    kminek cały - 1 łyżka
    sól, pieprz do smaku
    cebula - 1 sztuka
    tłuszcz - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namaczamy na noc w letniej wodzie.
    Gotujemy groch do miękkości w tej samej wodzie co był namaczany.
    Kapustę kiszoną płuczemy, przecinamy kilka razy nożem aby miała krótsze "nitki".
    Od razu dodajemy listek laurowy i ziele angielskie,
    w połowie gotowania dodajemy kminek i przyprawiamy solą i pieprzem.
    Kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy na złoto i przekładamy do kapusty,
    teraz możemy dodać miękki już groch.
    Chwilę dusimy doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku - gotowe;)
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować