Kapusta z grochem

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To obowiązkowy składnik wigilijnej kolacji. Czasem zimą podaję ją na obiad.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
    35 dag grochu
    małe op. śmietany
    sól, pieprz
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch moczymy 12 godzin. Gotujemy godzinę w tej samej wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Kapustę odciskamy, kroimy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 50 minut). Wodę odparowujemy
  • 3. Z połowy grochu przygotowujemy purée, resztę lekko rozdrabniamy. Purée przekładamy do kapusty.
  • 4. Na patelnię wlewamy śmietanę i gotujemy, aż zacznie się lekko rumienić. Studzimy. Dodajemy do kapusty. Mieszamy z resztą grochu i masłem. Zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować