Kapusta z grochem i grzybami

5 (175 ocen)

Na Wigilijnym stole u mnie zawsze musi zagościć kapusta z grzybami oraz grochem.

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
    50g. grzybów suszonych;
    2 cebule;
    0,5szklanki grochu łuskanego (połówki);
    100g masła
    przyprawy:
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    pieprz i sól
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Kapusta z grochem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Grzyby namoczyć w 200ml wody godzinę.
  • kapusta 2. Kapustę opłukać jeśli jest mocno ukiszona, włożyć do garnka z dodaj przyprawy, połowę masła wsyp groch i zalej szklanką wody. Gotuj do miękkości 20 minut.
    Następnie wyłóż grzyby z wody , potnij na kawałki i podsmażyć na maśle, dodając posiekaną cebulkę i dusić przez chwilkę. Całość przełóż do kapusty. Wszystko dusimy do momentu aż groch będzie miękki. Do kapusty można wlać wodę z namoczonych grzybów. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Groch Grzyby Kapusta Prawdziwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować