Kapusta z suszonymi grzybami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam.
Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Śliwki siekam.
Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem.
Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar wody wyparował.
Natkę siekam, dodaję do kapusty, mieszam, przykrywam i gotuję kolejne 10 minut.w]
Komentarze