Kapusta z suszonymi pomidorami i ciecierzycą (Wegebigos)

0 (0 ocen)

Smaczne, sycące i zdrowe danie. Suszone pomidory i ciecierzyca a także przyprawy dają mu niesamowity zapach i smak.

Składniki:

  • - 1/3 małej kapusty białej
    - 1 puszka ciecierzycy
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 małe czerwone cebule
    - 1 słoiczek suszonych pomidorów
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - Po pół łyżeczki przypraw: majeranek, suszony koper, curry, kurkuma, słodka papryka
    - 3 ziarenka ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - sól i pieprz
    - oliwa z oliwek
    - pęczek świerzego koperku
    - woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z suszonymi pomidorami i ciecierzycą (wegebigos) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy odrobine oliwy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz odcedzoną ciecierzycę z puszki. Dodajemy majeranek, suszony koper, curry, kurkumę oraz słodką paprykę. Chwile podsmażamy.
  • 2. Kroimy drobno czosnek, pomidory suszone oraz kapustę w cienkie paski. Wkładamy do garnka. Dodajemy pomidory z puszki oraz jeśli zajdzie taka potrzeba dodajemy wody aby kapusta szybciej nam się ugotowała i nie przypaliła.
  • 3. Po 20 minutach dodajemy lisć laurowy, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękości kapusty ok. 30 min od czasu do czasu podlewając wodą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Suszone pomidory Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować