kapusta zasmażana z grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny dodatek do obiadu, jest to również wersja, którą podaję na Wigilię

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 - 500 gram kiszonej kapusty
    2 - 3 suszone grzybki (dałam podgrzybki)
    1 cebula
    4 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kapusta zasmażana z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy, kroimy drobno, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, około 1 cm ponad powierzchnię, dodajemy liść laurowy, zagotowujemy.

    Grzybki myjemy, wrzucamy w całości do kapusty, gotujemy je około 20 minut, wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy z powrotem do kapusty. Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, u mnie około godziny, uzupełniamy wodę, tak, by sięgała mniej więcej 3/4 powierzchni kapusty, a docelowo do połowy.

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do zeszklenia, zasypujemy mąką, mieszamy i smażymy przez około 3 minuty, intensywnie mieszając. Następnie zasmażkę przekładamy do ugotowanej kapusty, mieszamy, zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Cebula Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Kapusta kiszona zasmażana

To może cię zainteresować