Kapsalon- domowy fast food

4.44 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kapsalon to holenderski domowy fast food . Dla jednych kaloryczna bomba - i trudno się z tym nie zgodzić, bo to właśnie ser i sosy sprawiają, że kapsalon jest taki smaczny jest. Kapsalon po przetłumaczeniu oznacza salon fryzjerski. Sprawdźcie, jak podaję kapsalon w domu.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Skladniki dla 2 osob :

    *2 polowki piersi z kurczaka
    *mieszanka przypraw do gyrosa lub kebaba
    *salata lodowa (ewentualnie pol malej kapusty pekinskiej, zalezy kto co lubi )
    *2 pomidory
    *czerwona cebula
    *okolo 15 dkg zoltego sera
    *4-5 duzych ziemniakow na frytki

    Na sos czosnkowy
    *500ml jogurtu greckiego
    *lyzeczka soku z cytryny
    *2 lyzki majonezu
    *2-3 zabki czosnku
    *sol,pieprz,cukier do smaku

    Dodatkowo:

    * olej do smazenia
    *prostokatna aluminiowa foremka
Wystaw ocenę:

4.44 (198 ocen)

Kapsalon- domowy fast food - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyc i dobrze osuszyc. Pokroic w paseczki ,polaczyc z przyprawa i odstawic na okolo 30 minut w chlodne miejsce.
  • 2. Rozgrzac troche tluszczu na patelni i usmazyc doprawione mieso.
  • 3. Ziemniaki obrac i pokroic jak na frytki. Usmazyc na rumiano.
  • 4. Salate umyc,poszatkowac. Pomidory pokroic w osemki. Cebule w piorka.
  • 5. Ser zolty zetrzec na tarce o duzych oczkach.
  • 6. Przygotowac sos czosnkowy (najlepiej troche wczesniej): Jogurt polaczyc z majonezem i doprawic do smaku. Czosnek najlepiej posiekac,niz przecisna przez praske- wtedy wydobedziemy z niego pelny aromat.
  • 7. aluminiowej foremce ukladamy mieso, pozniej frytki i posypujemy startym serem. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika (u mnie byla funkcja grilla), na najwyzszy poziom i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sie sera.

    Nastepnie wyjmujemy i ukladamy na wierzch cebule,pomidory,salate i polewamy duza iloscia sosu czosnkowego.
    Smacznego :)

Porady

Potrawa zostala wymyslona przez fryzjera z Rotterdamu. Wlasciciel pewnego salonu fryzjerskiego czesto stolowal sie w imbisie za rogiem. Pewnego dnia postanowil wszystkie swoje ulubione skladniki polaczyc w jedno danie. Poniewaz danie nie mialo nazwy , nazwano je wlasnie kapsalon :). Bardzo szybko danie ,ktore jest jedna wielka bomba kaloryczna, zyskalo uznanie i mozna je dostac prawie w kazdym imbisie w Holandii oraz Belgii. (informacje na temat tego dania zawarte powyzej, znalazlam w internecie na polskich i niemieckich stronach ) Ja wypatrzylam przepis na ta potrawe na jednej z grup kulinarnych. Postanowilam wyprobowac i ja :). To jest danie ktore mozna dowolnie modyfikowac, mozemy dodawac do tego przepisu dodatkowo ogorka (swiezego lub kiszonego),prazaona cebulke itd. .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Pomidor Przyprawa gyros

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować