1.Dzień wcześniej ugotować 1,5 kg ziemniaków i zmielić w prasce lub maszynce do mięsa. Resztę ziemniaków 2,5 kg obrać i zetrzeć na tarce lub szatkownicy. Odciskamy ziemniaki z soku do miski, aby ustała się skrobia. Wyciśnięte ziemniaki dodajemy do ugotowanych. Mieszamy. Dodajemy skrobię, mąkę ziemniaczaną i solimy. Następnie wyrabiamy gładką masę.
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy startą cebulę i wyrabiamy. Bierzemy kęs masy ziemniaczanej, spłaszczamy na dłoni, kładziemy kęs mięsa mielonego i formuje podłużne kluski. Kartacze wkładamy do osolonego wrzątku. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 10min.
Na patelni smażymy pokrojoną cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Polewamy cebulką gotowe kartacze.
Porady
Z tych składników wychodzi ok. 25 kartaczy średniej wielkości. Jeżeli chcemy mniejszą ilość proporcjonalnie dzielimy składniki. Ja niezjedzone mrożę.
Komentarze