1 kg ziemniaków surowych startych na drobnych oczkach - odciśniętych z wody, 2 średnie ziemniaki ugotowane - przeciśnięte przez praskę, jajko - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej
Farsz
30 - 40 dag surowego mięsa mielonego - miałam z łopatki, 1/2 małej bułki namoczonej odciśniętej, 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę, mały ząbek czosnku, łyżka majeranku, sól i pieprz do smaku.
Z podanych składniow zagniotłam ciato. Zwilżonymi wodą rękoma urywałam kawałki ciasta, nadziewałam farszem i formowałam podłużne kluchy. Gotowe kartacze wkładałam na posolony wrzątek. Gotowałam od wypłynięcia ok 12 min. Z tej porcji wyszło mi 10 dużych kartaczy
Komentarze