Kartacze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne, syte danie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto

    1 kg ziemniaków surowych startych na drobnych oczkach - odciśniętych z wody, 2 średnie ziemniaki ugotowane - przeciśnięte przez praskę, jajko - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej

    Farsz

    30 - 40 dag surowego mięsa mielonego - miałam z łopatki, 1/2 małej bułki namoczonej odciśniętej, 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę, mały ząbek czosnku, łyżka majeranku, sól i pieprz do smaku.

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Z podanych składniow zagniotłam ciato. Zwilżonymi wodą rękoma urywałam kawałki ciasta, nadziewałam farszem i formowałam podłużne kluchy. Gotowe kartacze wkładałam na posolony wrzątek. Gotowałam od wypłynięcia ok 12 min. Z tej porcji wyszło mi 10 dużych kartaczy

    Farsz

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy