Kartoflane pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem. Czyli klasyka.Doskonały pomysł na tłusty czwartek!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
    40 dag gotowanych ziemniaków
    ¾ szklanki ciepłego mleka
    50 g drożdży świeżych
    10 dag roztopionego masła
    7 łyżek cukru
    1 mała torebka cukru z prawdziwą wanilią -16 g
    Duża szczypta soli
    2 jajka
    1 żółtko
    2 łyżki rumu
    Konfitura lub marmolada różana
    Olej do smażenia
    Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Pączki

Kartoflane pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09k6noi 1. Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z ciepłym rozpuszczonym masłem na papkę.
  • image-09vod84 2. W niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru rozpuszczamy drożdże, czekamy chwilę aż zaczyn zacznie rosnać.
  • image-1iqc7ik 3.
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko oraz zaczyn
    jajka ubijamy z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-0h4srtd 4. Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy ½ łyżeczki marmolady różanej, zlepiamy i układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia.
  • image-0xasv87 5. Olej we frytkownicy nagrzewamy do 170*c pieczemy pączki na złocisto z każdej strony.
    Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, zimne oprószamy grubo cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować