Smaczna i lekka zupa z sezonowych warzyw. Dzięki rozgrzewającym przyprawom przygotuje nas na chłodne jesienne dni.
15 min
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
cebula 2 szt.
30 dag fasolki szparagowej
30 dag dyni
dwie garści natki pietruszki
1,5 l bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
oliwa z oliwek
2 plasterki imbiru (lub pół łyżeczki imbiru w proszku)
pół łyżeczki kurkumy
sól,
papryka ostra lub pieprz
Kartoflanka z dynią i fasolką szparagową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek. Zalać bulionem lub wodą. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić, dodać imbir i natkę pietruszki.
Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną (2 łyżki mąki ziemniaczanej rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie mieszając dodać do gotującej się zupy.
Komentarze