Kartoflanka z drobiową kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja dzisiejsza zupa to kartoflanka z lekką, drobiową kiełbasą z piersi kurczaka, gotowana na intensywnym wywarze warzywnym. Jest aromatyczna, pożywna i bardzo smaczna. Serdecznie polecam :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - włoszczyzna (na wywar)
    - 6 ziemniaków
    - 2 marchewki
    - 2 pietruszki
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - mały kawałek selera
    - biała część pora
    - kiełbasa drobiowa (z piersi kurczaka)
    - 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - 2 - 3 łyżki śmietany
    - olej rzepakowy (do smażenia)

    PRZYPRAWY:
    - majeranek
    - koperek suszony
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
    - szczypta cukru brzozowego

    DODATKI:
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka

Kartoflanka z drobiową kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Z włoszczyzny przygotowujemy intensywny wywar, który doprawiamy szczyptą cukru brzozowego i 2 łyżkami słodkiego sosu sojowego. Podczas przygotowywania wywaru kroimy w kostkę cebulę oraz białą część pora i szklimy je na rozgrzanym oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, a następnie przekładamy wszystko do miseczki.
  • 2 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę, seler oraz pietruszkę w słupki i smażymy je na oleju rzepakowym około 10 minut, dzięki czemu wydobędziemy z warzyw doskonały smak i aromat, który później znajdzie się w naszej zupie.
  • 3 3. Wszystkie podsmażone warzywa wraz z porem i cebulką wkładamy do gotującego się bulionu warzywnego, dodajemy przyprawy: majeranek oraz koperek i gotujemy do miękkości.
  • 4 4. Podczas gotowania, kroimy w kostkę kiełbasę drobiową i podsmażamy ją na patelni, wydobywając jej piękny aromat. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do zupy i zagotowujemy.
  • 5 5. Na koniec hartujemy śmietanę chochelką gorącego bulionu, dodajemy do zupy, którą doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i ponownie zagotowujemy.

    Gotową zupę podajemy z dodatkową dawką witaminy C czyli posiekaną natką pietruszki.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.99 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kartoflanka

4.99 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kartoflanka

Klaudia0318 Pyszna zupa ziemniaczana :) Tania i łatwa :) 20 min

To może cię zainteresować