Moja dzisiejsza zupa to kartoflanka z lekką, drobiową kiełbasą z piersi kurczaka, gotowana na intensywnym wywarze warzywnym. Jest aromatyczna, pożywna i bardzo smaczna. Serdecznie polecam :)
1 godz. 10 min
Składniki:
- włoszczyzna (na wywar)
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek selera
- biała część pora
- kiełbasa drobiowa (z piersi kurczaka)
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 - 3 łyżki śmietany
- olej rzepakowy (do smażenia)
Kartoflanka z drobiową kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z włoszczyzny przygotowujemy intensywny wywar, który doprawiamy szczyptą cukru brzozowego i 2 łyżkami słodkiego sosu sojowego. Podczas przygotowywania wywaru kroimy w kostkę cebulę oraz białą część pora i szklimy je na rozgrzanym oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, a następnie przekładamy wszystko do miseczki.
2.Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę, seler oraz pietruszkę w słupki i smażymy je na oleju rzepakowym około 10 minut, dzięki czemu wydobędziemy z warzyw doskonały smak i aromat, który później znajdzie się w naszej zupie.
3.Wszystkie podsmażone warzywa wraz z porem i cebulką wkładamy do gotującego się bulionu warzywnego, dodajemy przyprawy: majeranek oraz koperek i gotujemy do miękkości.
4.Podczas gotowania, kroimy w kostkę kiełbasę drobiową i podsmażamy ją na patelni, wydobywając jej piękny aromat. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do zupy i zagotowujemy.
5.Na koniec hartujemy śmietanę chochelką gorącego bulionu, dodajemy do zupy, którą doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i ponownie zagotowujemy.
Gotową zupę podajemy z dodatkową dawką witaminy C czyli posiekaną natką pietruszki.
Komentarze