1 duża główka czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 duża cebula
2 pory
3 ziemniaki (około 500g)
1,2 L bulionu drobiowego lub warzywnego
1 listek laurowy
150 ml słodkiej śmietanki
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeży sok z cytryny
sól, pieprz
Kartoflanka z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozłożyć ząbki czosnku na blasze do pieczenia, posmarować je oliwą i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut. Do momentu, gdy czosnek nabierze złotobrązowego koloru.
2.Rozgrzać oliwę w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę, por i dusić około 3 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.Dodać ziemniaki, pieczony czosnek, listek laurowy, bulion i gotować do miękkości warzyw. Usunąć listek laurowy.
4.Zupę ostudzić i zblendować.
5.Przelać zupę do garnka i mieszając dodać śmietankę - postawić na małym ogniu przez kilka minut. Doprawić gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Porady
Krem można podawać z groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem. Należy uważać, bo zupa po połączeniu ze śmietanką łatwo się przypala.
Komentarze