Kartoflanka z prażoną cebulą

5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Bardzo pożywna i aromatyczna zupa.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    kostka bulionowa
    5-6 dużych ziemniaków
    3 cebule
    1 por (biała część)
    4 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    2 ząbki czosnku
    gałązka lubczyku (można dodać suszonego)
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    odrobina siekanej natki pietruszki i koperku
    2-3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka

Kartoflanka z prażoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka 1. Z udka, kostki bulionowej, ziela, listka laurowego oraz lubczyku zrobić wywar. Dodać pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę i połowę pora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości.
  • Kartoflanka 2. W międzyczasie obrać cebule i pokroić ją w pół księżyce. Wrzucić na patelnię z pozostałą częścią pora, posolić, podlać odrobiną oliwy i smażyć na rumiano. Dzięki temu zupa nabierze charakterystycznego aromatu prażonej cebuli. Gdy cebula jest już wystarczająco miękka i zabarwiona, dodać mąkę i wymieszać.
  • Kartoflanka 3. Gotową zasmażkę cebulową, przełożyć do zupy, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować