Kartoflanka z prażoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udka, kostki bulionowej, ziela, listka laurowego oraz lubczyku zrobić wywar. Dodać pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę i połowę pora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości.
2.W międzyczasie obrać cebule i pokroić ją w pół księżyce. Wrzucić na patelnię z pozostałą częścią pora, posolić, podlać odrobiną oliwy i smażyć na rumiano. Dzięki temu zupa nabierze charakterystycznego aromatu prażonej cebuli. Gdy cebula jest już wystarczająco miękka i zabarwiona, dodać mąkę i wymieszać.
3.Gotową zasmażkę cebulową, przełożyć do zupy, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać zieleniną.
Komentarze