Karaibski stek rumowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię nowe smaki, dlatego sięgam po przepisy z kuchni całego świata.

Składniki:

  • 2 cienkie plastry wołowiny krzyżowej (rostbef)
    3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    duża cebula
    2 łyżki ciemnego rumu
    4 łyżki śmietany 18-proc.
    olej do smażenia

Karaibski stek rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę,
    a następnie mieszamy z czerwonym winem.
  • 2. Mięso myjemy, osuszamy. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerz.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na tłuszczu po smażeniu mięsa. Wlewamy rum. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy mięso.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy