Karczochy ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kulinarne fusion. Przepis jest rodem z Grecji;) wzbogaciłam go o akcent włoski (ricotta i parmezan) oraz o daleką Japonię na koniec posypując Gomashio.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 małych karczochów
    cytryna
    500g szpinaku lub czosnku niedźwiedziego
    sól
    masło do wysmarowania naczynia
    10 dag szynki
    30 dag twardego sera żółtego
    25 dag ricotty
    pieprz
    10 dag startego sera kefalotyri lub parmezanu
    opcjonalnie gomashio do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczochy ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczochy czyścimy i gotujemy 20 minut w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Liście szpinaku czyścimy z łodyżek, kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Karczochy również kroimy i smażymy na pozostałym maśle.
  • 2. Do wysmarowanego masłem naczynia przekładamy karczochy, solimy je i pieprzymy, posypujemy szynką, serem i szpinakiem, smarujemy ricottą i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 200 stopniach C około 30 minut. Przed podaniem posypujemy potrawę Gomashio.

Porady

Jak przygotować karczocha? Z karczocha odcinamy łodygę, zdrewniałe liście i końcówki, skrapiamy cytryną, ponieważ w miejscu nacięć szybko ciemnieje. Jeśli gotujemy karczocha w całości, obkładamy go plastrami cytryny obwiązujemy nitką i gotujemy w osolonym wrzątku 20-30 minut na wolnym ogniu. Do wody dodajemy również kilka kropel soku z cytryny. Jeśli nie mamy lub nie lubimy sera ricotta, możemy zapiekankę zalać sosem beszamelowym. Gomashio - sól sezamowa http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gomashio-japonska-sol-sezamowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować