Karczek w sosie z pieczarkami

4.94 (157 ocen)

Ulubione danie mojego męża.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 cebula
    kilka pieczarek
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    tymianek
    majeranek
    liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki mąki
    2-3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka smalcu
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.94 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek w sosie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka 1. Mięso pokroić w plastry, posypać przyprawą, pieprzem, solą i z obu stron mąką.
  • Smażenie 2. Smażyć na smalcu na złoty kolor z obu stron.
  • Mięso do duszenia 3. Przełożyć do brytfanki, dodać tymianek, majeranek, liść i ziele angielskie.
  • Pieczarki 4. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry i przesmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa.
  • W brytfance 5. Pieczarki przełożyć do mięsa, podlać szklanką wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Do smaku doprawić pieprzem i solą a na koniec dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować