Karczek z pieczarkami i żurawiną

4.5 (187 ocen)

  • 50 min

Przepis znalazłam na stronie smaczny.pl. Ponieważ uwielbiam żurawinę, zaraz więc go wypróbowałam. Wniosłam też swoje zmiany.

  • 50 min

Składniki:

  • - 1 kg karczku
    - pieprz, sól, papryka ostra, majeranek
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 5 0 dkg cebuli
    - 1 kg pieczarek
    - garść suszonej żurawiny
    - 1/2 l śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek z pieczarkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek przed pieczeniem 1. Karczek pokroić na plastry, każdy rozbić. Obsypać przyprawami, włożyć do pojemnika, polać sokiem z cytryny, przemieszać. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Mięso podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki. Również poddusić na patenli, przyprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu, aż sok odparuje.
    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: plastry karczku, pieczarki z cebulą, posypać żurawiną. Kolejna warstwa tak samo. Całość zalać śmietaną.
    Włożyć do piekarnika, zapiekać 1-1,5 godz. w temp. 180 st. C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Pieczarki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować