KARKÓWKA W MARYNACIE OCTOWO -ZIOŁOWEJ DŁUGO PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE

5 (192 ocen)

Karkówka jest soczysta, mięciutka i rozpływa się w ustach. Dodatek oregano sprawia,że jest aromatyczna a podczas pieczenia w całym domu wyłaniają się piękne zapachy, które kuszą domowników. Karkówkę można podać do obiadu, można podać w kanapce a nawet w burgerze. Najlepsza jaką zrobiłam.

Składniki:

  • Składniki:

    karkówka - 2 kg.

    Marynata:

    oliwa z oliwek - 1/3 szkl.
    ocet balsamiczny - 3 łyżki
    ząbki czosnku - 6 szt.
    oregano świeże posiekane - 2 łyżki
    natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
    ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
    sól - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w marynacie octowo -ziołowej długo pieczona w niskiej temperaturze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek,
    świeże oregano, natkę pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać.
    Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem.
    Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na noc.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Mięso przełożyć do blaszki lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową
    ( również dobrze może to być naczynie żaroodporne ).
    Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni, polać resztą marynaty, która została, po nakłuwać widelcem i piec jeszcze 3 godziny.
    Co godzinę mięso przewracać, aby z każdej strony dobrze się przypiekło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować