Karkówka w miodzie i czosnku

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubię przygotowywać mięsa pieczone z dodatkiem miodu, dzięki któremu zyskują wspaniały smak, ale i ładnie rumianą skórkę .Dzisiaj przepis na karkówkę w miodzie, ale polecam też pieczoną szynkę w miodzie i z czosnkiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    2 ząbki czosnku pokrojone na paseczki
    3 łyżki oliwy
    3 łyżki miodu
    łyżka papryki słodkiej
    łyżeczka papryki ostrej
    łyżeczka soli
    łyżka zielonego pieprzu
    kilka gałązek rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w miodzie i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę naszpikować kawałkami czosnku - zrobić 1 cm nacięcie w mięsie, na głębokość około 2 cm i w powstałe miejsce wkładać kawałki czosnku.
    Karkówkę natrzeć marynatą powstała z wymieszania oliwy, miodu, przypraw i rozmarynu.
    Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.
    Następnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałość po marynacie.
    Piec przez 1,5 godziny - 15 minut przed końcem ostrożnie rozciąć worek i podpiec by skórka się zrumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować